Tedd zsebre az autód!

Gépjármű lekérdezés használt autó vásárlás előtt

Gépjármű lekérdezés? Mutatjuk, hogy csináld rendszám alapján ügyfélkapun vagy alvázszám alapján a Kárkeresőn!

Mielőtt megtalálnánk a számunkra ideális használt autót, sok hirdetést kell végignéznünk. Van, amit már a hirdetés szövege, a mellékelt képek vagy a felszereltsége vagy futásteljesítménye alapján ki tudunk zárni. A keresés végén biztosan marad pár lehetséges jelölt, és hogy megbizonyosodjunk döntésünk helyességéről - vagy szűkítsük a listánkat,   ilyenkor kezdjük el keresni a választott gépjármű lekérdezésének lehetőségeit

Gépjármű lekérdezés

A gépjármű lekérdezés egy fontos lépés a megbízható és biztonságos autóvásárlás felé. De milyen esetekben jöhet szóba egy gépjármű lekérdezés? Vagy szeretnénk megbizonyosodni az autó előéletéről, mielőtt még elindulnánk személyesen is megvizsgálni a szóban forgó példányt, vagy már meg is néztük - esetleg megnézettük szakértővel is, és a vételi ajánlat előtt szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy jól döntöttünk és egy jó autót választottunk. Egy jármű lekérdezés sok lényeges adatot árulhat el az adott eszköz előéletéről. 

A legfontosabb, hogy megtudjuk, törött volt-e az autó. A kártörténet fontos az autó értékének helyes megállapításához és kiemelten fontos biztonsági szempontból is, hogy tudjuk, mikor, hol és mennyire károsodott esetleg a szóban forgó jármű. 

 Hasonlóan fontos, hogy ellenőrizzük a gépjármű valós futásteljesítményét,  járműnyilvántartási adatait, származási adatait és eredetiségi adatait, esetleg műszaki vizsgálatának adatait. Szerencsére már Magyarországon is van lehetőség a járművekről hivatalos adatbázisokban tárolt információk ingyenes lekérdezésére, hiszen 2019. januártól a Jármű Szolgáltatási Platform szolgáltatás keretében díjmentesen, elektronikus úton kérdezhetjük le az adott jármű életútjának lényeges adatait. A gépjármű lekérdezés segít megelőzni a lehetséges problémákat és kellemetlenségeket, amelyek később nagy költségeket okozhatnak. 

JSZP lekérdezés röviden

A Jármű Szolgáltatási Platform (röviden JSZP) egy jármű lekérdező felület, ahol a JSZP rendszám alapján ingyenesen lehetővé teszi, hogy a különböző magyar nyilvántartásokból származó, a jármű életútjának lényeges adatait egy egységes felületen érjük el. A szolgáltatás igénybevételéhez Ügyfélkapu regisztráció szükséges, a JSZP szolgáltatásának elérése az alábbi oldalon indul. Amennyiben nem rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel, itt tud online regisztrálni

 A gépjármű lekérdezéséhez ügyfélkapun keresztül szükség lesz az autó forgalmi rendszámára. Ennek birtokában információt kapunk a jármű nyilvántartási adatairól, származásának ellenőrzéséről és eredetiségvizsgálatáról. Megtudhatjuk, hogy van-e az autón forgalmazási korlátozás, kapunk a műszaki állapotra vonatkozó adatokat is az elvégzett műszaki vizsgák alapján. A vizsgáknál rögzítik az aktuális futásteljesítményi adatokat, így ezek is nyomon követhetőek a JSZP jelentésében. Végül, de nem utolsósorban bizonyos szintig a gépjármű biztosításáról és kártörténetéről kapunk adatokat. 

 Fontos, hogy a JSZP a káresemények tekintetében csak a 2019. január 1. óta bekövetkezett és Magyarországon nyilvántartásba vett, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra rendezett káreseteket tartalmazza. Azaz, ha káresemény korábban történt, mint 2019.01.01., vagy nem Magyarországon keletkezett a kár, esetleg nem kötelező, hanem casco biztosítás alapján lett a kár rendezve, akkor ezekről a káresetekről a JSZP-ben nem kapunk adatot! Ráadásul a JSZP-ben csak a káresemény dátuma és ténye látható: a kár helye, értéke nem. Pedig egy parkolási sérülés nem olyan fontos, mint egy frontális karambol. A lehetőségek szerinti legalaposabb kártörténeti lekérdezéshez a Kárkeresőt ajánljuk. 

Gépjármű lekérdezés ügyfélkapuval - részletek

A JSZP rendszám alapú ügyfélkapus lekérdezését bárki, annak célja vagy jogalapjának bármilyen igazolása nélkül ingyenesen elvégezheti. De rendelkeznünk kell hozzá a Központi Azonosítási Ügynök által biztosított azonosítási szolgáltatások valamelyikével. Ez lehet Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, esetleg telefonos azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztrációval (RKTA), eSzemélyi okmánnyal, vagy videotechnológián keresztül történő azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztrációval.

Hogyan veheted igénybe a szolgáltatást?

A szolgáltatás elérhető a Személyre szabott Ügyintézési Felület (SZÜF) online felületén. A szolgáltatást a Központi Azonosítási Ügynök fentebb részletezett azonosítási módjaival veheted igénybe. Belépést követően az első alkalommal az „Adatkezelési tájékoztató a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) igénybevétele során végzett adatkezeléshez” felugró ablakot el kell fogadnod, majd pedig megkapod a közvetlen hozzáférés engedélyezéséről szóló határozatot az értesítési tárhelyedre. 

Az adatkezelési tájékoztató elfogadása után bármennyi keresést indíthatsz az alkalmazáson, ehhez csak a JSZP felületén a megismerni kívánt jármű rendszámát kell beírnod. A gépjármű lekérdezésre visszaérkező adatok és képi dokumentáció megjelenik a JSZP felületén, de lehetőség van azok elmentésére (PDF), valamint értesítési tárhelyre való átküldésére is. 

Az adatszolgáltatás ingyenes, azaz illeték- és díjmentes, de a szolgáltatással csak a Magyarországon forgalomba helyezett járműveket lehet lekérdezni. Legelőször a jármű forgalmi engedélyében feltüntetett műszaki adatokat ismerhetjük meg, úgymint gyártmány, típus. Majd a gépjármű forgalmi állapota következik, azaz hogy ki van-e a forgalomból vonva vagy sem, illetve (ha aktuális) a forgalomból való kivonás oka, jellege és a kivonás kezdő időpontja. Ugyanitt jelenik meg, hogy vannak-e a járműre érvényes forgalmazási korlátozások. Szintén a jelentés első bekezdéséből kiderül, hogy a jármű körözés alatt áll-e vagy sem. 

A járműnyilvántartási adatoknál kiderül, hogy mikor vették az autót először, illetve  mikor került Magyarországon nyilvántartásba, illetve az lekérdezés időpontjáig a jármű hazánkban nyilvántartott tulajdonosainak száma. A járműtípus adatai után a motorra vonatkozó adatok következnek (hengerűrtartalom, teljesítmény), illetve egyéb műszaki adatok. 

A származás ellenőrzésének és eredetiségvizsgálat eredményei rész alatt megismerhetjük az előzetes eredetiségvizsgáló által a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapításait, vagyis hogy eredetiek-e ezek az azonosítók. Az eredetiségvizsgálati képi dokumentáció is elérhető, ehhez egy linket ad a JPSZ jelentése. 

A műszaki állapotra vonatkozó adatoknál a gépjármű Magyarországon elvégzett műszaki vizsgálatainak eredményeit ismerhetjük meg. Ez a szokásos műszaki adatokon felül tartalmazza a vizsga során tett feljegyzéseket és záradékokat is (például ha nincs motorazonosító, vagy megváltozott). 

E vizsgálat során a kilométeróra-állást és annak rögzítési időpontját is feljegyzik.A vizsgálat során készült képekhez linket is kapunk a magyarorszag.hu tárhelyére mutatva. A futásteljesítményről diagramot is kapunk, így a kép alapján könnyebben megállapítható, hogy reális-e a jármű kilométerórája által mutatott jelenlegi érték. 

Végül a a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosítás tényére vonatkozó adatot kapjuk meg, illetve a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adat és a káresemény(ek) dátuma(it). Ahogy fentebb már említettük, a JSZP a káresemények tekintetében csak a 2019. január 1. óta bekövetkezett és Magyarországon nyilvántartásba vett, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra rendezett káreseteket tartalmazza. 

Azaz, ha káresemény korábban történt, mint 2019.01.01., vagy nem Magyarországon keletkezett a kár, esetleg nem kötelező, hanem casco biztosítás alapján lett a kár rendezve, akkor ezekről a káresetekről, illetve ezek részleteiről a JSZP-ben nem kapunk adatot! A lehetőségek szerinti legalaposabb kártörténeti lekérdezéshez a Kárkeresőt ajánljuk.

Kártörténeti lekérdezés

Amit a gépjármű lekérdezésnél a JSZP-ből nem tudunk meg, az az, hogy mi történt az autóval 2019 előtt, illetve hogy mi történt vele külföldön. És mivel a magyarországi használt autók jelentős része kezdte életét Magyarországon kívül, ezért elég sokszor futhatunk abba a problémába, hogy a JSZP tudása véges. 

Szerencsére több oldalon, több szolgáltatónál is lehetőségünk is van ellenőrizni az autó előéletét. Ezeken az oldalakon egy kisebb összegért (a gépjármű értékéhez képest mindenképpen) különböző európai állami és magánkézben (pl. biztosítók, műszaki vizsgaállomások, javítóműhelyek, stb.) lévő adatbázisokban ellenőrizhetjük a gépjárművet. 

Mivel az autónak más országban más rendszáma volt, ezért az egyetlen biztos és kézenfekvő azonosítási lehetőség az alvázszám. Ezért a JSZP-n kívül minden más gépjármű lekérdező oldalon az alvázszámot kell megadnunk, és ez alapján tudunk jelentést kapni az autó előéletéről. Ha szeretnéd tudni, hogy az alvázszám lekérdező rendszerek között mi a különbség, kattints a linkre!

Hogyan találom meg a jármű alvázszámát?

 Az alvázszám szükséges a járműinformációk eléréséhez, ezért jó tudni, hol érdemes keresni. Általában biztonságos helyeken helyezik el az alvázszámot, hogy ne sérüljön meg. 

A leggyakoribb helyek:

  • a motorblokk elején,
  • a szélvédő mögött,
  • a vezetőoldali ajtóoszlop belső oldalán,
  • az első kerékjárati ív belső oldalán (régebbi járműveknél),
  • a tűzfal (egyes régebbi járműveknél).

Ezen kívül az alvázszám szerepel a jármű okmányain is, például a forgalmi engedélyen és a biztosítási kötvényen.

Pro tipp: Ha lehetőséged van rá, akkor győződj meg arról, hogy több/az összes helyen megegyezik az alvázszám .

A legfontosabb információ talán, ami a JSZP-ből nem teljeskörűen érhető el (de kiemelten fontos), az a jármű kártörténeti előzménye: mi történt az autóval 2019 előtt, vagy külföldön? Ha volt töréskár, akkor nagyon fontos, hogy hol sérült meg az autó és milyen mértékben? A kártörténeti jelentések megbízható és átfogó információkat nyújtanak, amelyek segíthetnek az autóvásárlóknak a biztonságos és tudatos döntéshozatalban.

Hiszen törött autót senki nem akar venni (kivéve a karosszéria-lakatosok). Mégis minden törött autót eladnak előbb-utóbb. Neked kell arra figyelned, hogy ne te legyél egy rosszul megjavított sérült autó mit sem sejtő új gazdája.

Komolyabb balesetnél már a gépkocsi váza, felfüggesztési pontjai is sérülhetnek. Ilyenkor a szakszerű javítás a sérüléstől függően talán még megoldást jelenthet, de sokszor a sérülés olyan mértékű, hogy szakszerű javítása gazdaságilag értelmetlen lenne. Ilyenkor jönnek sokszor a bizonytalan hátterű műhelyek, ahol csak annyira javítják meg az autót, hogy felületes szemlélőnek ne tűnjön fel az eredeti sérülés nagysága. 

Ezek a javítások azonban jó eséllyel gyengítik a karosszériát, és nem viselnek el még egy balesetet. Ami azt is jelenti, hogy az autóban utazók nem bízhatnak abban, hogy az autó karosszériája megvédi őket egy ütközésnél. És ez az, amit minden használtautó-vásárló szeretne elkerülni, saját maga vagy családja testi épségét senki nem akarja kockáztatni, bármennyire is csábító az ajánlat.

A Kárkereső egy olyan szolgáltatás, amely segít az autó vásárlóinak megbízható és teljes körű információkat szerezni a kívánt jármű kártörténetéről.

A Kárkereső kártörténeti alvázszám-ellenőrző rendszerünk segítségével könnyedén felderítheted a kiszemelt példányok múltját, előéletét.

A részletes jelentésből kiderül, ha egy korábbi nagyobb karambol után állították talpra, vagy ha bármilyen egyéb probléma van vele. A kézhez kapott elemzés rögtön megmutatja, ha még arra sem méltó az autó, hogy élőben megnézd.

A baleseti előélet tartalmazza a járművel kapcsolatos korábbi balesetekről szóló információk, például az esemény időpontja, helyszíne, valamint az esetleges sérülések és anyagi károk adatait. Fontos, hogy a baleseteknél rögzítik a kilométeróra-állást is - ezt szintén nem tartalmazza a JSZP jelentése, pedig például egy külföldről behozott gépjármű esetében ez lehet az egyetlen támpont a valós futásteljesítmény kapcsán. 

A Kárkereső jelentése hasznos lehet az autóvásárlóknak, akik így jobban megérthetik a kiszemelt jármű múltját, és elkerülhetik a meglepetéseket és kellemetlen helyzeteket a vásárlás után. Emellett az autókereskedések és az autófinanszírozó cégek is használhatják a szolgáltatást, hogy biztonságosabb és megbízhatóbb autóvásárlást biztosítsanak ügyfeleiknek.

 

(Képek forrása: Getty Images, Carnotie)

Törött volt-e a leendő autód?

Ha csak ez érdekel de azonnal, akkor itt a piacon elérhető legrészletesebb kártörténeti kimutatás, most mindössze 3990 Ft-ért.

Autó előélet lekérdezés

Törött volt-e a leendő autód?

Ha csak ez érdekel de azonnal, akkor itt a piacon elérhető legrészletesebb kártörténeti kimutatás, most mindössze 3990 Ft-ért.

Autó előélet lekérdezés